9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
28 Ocak 2019


     Sigara Bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birey karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Her şey kişinin karar vermesiyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteler, sonunda kişi bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olur. “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” gibi özel tarihler bu karar günü için iyi bir uyaran olurlar.
     Dünya Sağlık Örgütü’ne üye ülkelerde ve ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak bilinmektedir.
Amacımız çocuk ve gençlerin bu maddeyi hiç denememelerini sağlamaktır. Bunun içinde ülkemizde sigara bırakma oranının artması gençlerin sigara ve tütün ürünleri içmenin normal bir davranış olmadığını benimsemeleri gerekmektedir.
     Tehlike sadece sigara içicileri ile sınırlı değildir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır.
     Sigara dumanı içinde siyanür(çok güçlü bir zehir), amonyak, karbon monoksit(egzoz gazı), naftalin(güve öldürücü), kadmiyum(pil, akü yapımında kullanılan zehirli bir madde) ve aseton(oje çıkarıcı) gibi 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu dumana maruz kalmanın güvenli bir eşik düzeyi yoktur. Çocukların, hamile bayanların ve diğer içmeyenlerin soluduğu sigara dumanındaki bu maddelerin en az 81’nin kanser yapıcı ve zehirli olduğu bilinmektedir.
     Tıbbi ve bilimsel araştırmalar pasif içiciliğin kalp krizi, akciğer kanseri, astım krizi, çocuklarda solunum yolu hastalıkları, ani bebek ölümleri ve akciğer yetmezliği gibi ölümcül hastalıklara yakalanma tehlikesini artırdığını göstermektedir. 
Ülkemizde 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 sayılı “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair yasa “önemli bir aşamadır.  Böylece dumansız hava sahaları oluşmuştur. Bu da sigarayı bırakmak için önemli bir motivasyondur. 
      Bugün “Dünya Sigarayı Bırakma Günü”.
Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın.
      Sigarayı bırakmak isteyenler Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı ve ilimizdeki Sigarayı Bırakma Polikliniklerine(Aydın Efeler Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi(KETEM), Aydın Atatürk Devlet Hastanesi, Nazilli Devlet Hastanesi, Kuşadası Devlet Hastanesi, Söke Devlet Hastanesi) başvurabilirler.
      Aydın İl Sağlık Müdürlüğü olarak size sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemenizi ve İlimizde 5 adet olan Sigarayı Bırakma Polikliniklerimize vakit kaybetmeden başvurmanızı tavsiye etmekteyiz.