Toplumda organ bağışı konusunda farkındalığın artırılmasına yönelik olarak, her yıl Ülkemizde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Aydın İI Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Aydın Tren Garı'nda Organ Bağışı Haftası etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Aydın Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY, İI Sağlık Müdürümüz Dr. Osman AÇIKGÖZ, İI Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Gülfidan KENDİRLİOĞLU, TCDD GAR Müdür Yardımcımız Ahmet Özerk, Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr.Mustafa EKİCİ, Başkan Yardımcıları, Personellerimiz, yarışmada dereceye giren öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Aydın Valimiz Hüseyin AKSOY tarafından Koçarlı Yeniköy Ortaokulundan yarışmaya katılan Ali BOĞATARAN'ın “Fedakârlıkların En Güzeli” başlıklı kompozisyonun da kronik yetmezliği olan annesine bağışçı olduğunu belirten ve kompozisyon yazmasın da öğrencisine ilham kaynağı olan Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Hayriye Nazlı AYDIN YÜCEL'e plaketi takdim edildi.
Etkinlikte ayrıca Organ Bağışının önemi konusunda küçük yaşlardan itibaren farkındalık oluşturmak üzere «Her Bağış Yeni Bir Hayat» sloganıyla, İlimizdeki ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen Resim, Afiş Tasarım ve Kompozisyon yarışmasında giren öğrencilere teşekkür belgeleri takdim edilirken, Aydın Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi de büyük beğeni aldı.
İlimizde etkinlikler Organ Bağışı Haftası ile sınırlı kalınmayıp yıl boyunca sürdürülmektedir. Bu yıl için hedefimiz2021 yılında alınan 503 bağış sayısını iki katına çıkarmaktır. Şu ana kadar aldığımız veriler bu doğrultuda ilerlediğimizi göstermektedir. Ülkemizde en çok yapılan organ nakillerinin 2021 yılındaki sayılarına bakıldığında;
19.077 böbrek nakli bekleyen hasta varken, sadece 3.375 hastaya nakil yapılabildiği,
809 kalp nakli bekleyen hasta varken, sadece 24 hastaya nakil yapılabildiği,
1.337 karaciğer nakli bekleyen hasta varken, 1.530 hastaya nakil yapılabildiği görülmektedir.
Bugün itibariyle ilimizde 205 böbrek nakli bekleyen hasta varken, 39 hastaya nakil yapıldığı, 17 karaciğer nakli bekleyen hasta varken, 24 hastaya nakil yapıldığı görülmektedir.
Bu durum organ bağışı konusunda toplum farkındalığının ve duyarlılığın çok düşük olduğunu göstermektedir.
2010 yılından bugüne kadar Türkiye Geneli Gerçekleşen Beyin Ölümü Sayısı: 21.301 iken Aile İzni Sayısı:5.614'tür.
Yine 2010 yılından bugüne kadar İlimizde gerçekleşen Beyin Ölümü Sayısı: 351 iken Aile İzni Sayısı:123'dir.
Bu rakamlar bize beyin ölümü sayıları ile aile izni arasındaki farkın büyüklüğünü, yani aile izninin önemini göstermektedir. Diğer bir anlatımla, bir tarafta sağlam organların toprak olduğunu, bir tarafta ise nakil bekleyen hastaların nakil beklerken hayatlarını kaybettiğini ya da cihazlara bağlı halde hayata tutunmaya çalıştıklarını göstermektedir.
Nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa'da % 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır.
İlimizde 2013 yılından bugüne kadar 21.780 kişi organ bağışında bulunmuştur ve Türkiye sıralamasına bakıldığında 7. sırada yer almaktadır.
2013 yılından itibaren, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3.123 bağış, Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi tarafından 2.292 bağış, Efeler İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 2.272 bağış, Didim Devlet Hastanesi tarafından 2.204 bağış kaydı yapılmıştır.
Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız.” Yaşarken de yaşamdan sonra da başkalarına yardım etmek bizim elimizde” bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur. Unutmayalım ki destek olmakta yaşamak kadar güzel bir duygudur.