İl Sağlık Müdürümüz'den Doç. Dr. Ayşe İpek Akyüz Ünsal’a Teşekkür Belgesi
07 Haziran 2022

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Osman AÇIKGÖZ; İlimizde 9 yıldır Prematüre Retinopatisi (ROP) ile ilgili çalışmalar yürüten Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalından  Doç. Dr. Ayşe İpek Akyüz Ünsal’a teşekkür belgesi takdim ederek görevinde başarılar diledi.

Prematüre Retinopatisi (ROP)

Erken doğan bebeklerde görülen en önemli göz problemi Prematüre Retinopatisi (ROP)'dir. Erken doğumdan ötürü gelişimini tamamlamamış damarlar nedeniyle retina tam oksijen alamaz ve normal olmayan zararlı yeni damarlar oluşur. Bu da retina tabakasında kanama, kabarma ve büzüşme gibi sonuçlara yol açar. Tedavi edilmezse görmeyi tamamen bozan ve prematüre bebeklerin en önemli göz sorunlarından biri olan "prematürelik retinopatisi" (ROP) ortaya çıkar. İşte bu nedenle Retinopati'nin erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir"

ROP Hastalığı, herhangi bir belirti vermeden ciddi görme kaybı yaratabilir ve körlüğe ilerleyebilir. Hastalığı teşhis etmenin tek yolu, bir göz doktoru tarafından yapılacak göz muayenesidir. Çoğu zaman hastalık fark edildiğinde tedavi için geç kalınmış olur. Bebeğin büyüdükçe etrafına ilgisiz davranması, anne ile göz teması kurmaması, anlamlı bakışlarının olmaması veya göz bebeğinde beyazlık fark edilmesi bu hastalığın belirtileri olabilir. ROP Hastalığının tedavisi vardır fakat tedavide en önemli basamak hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçla, prematüre doğan bebeklere ROP taraması denilen muayeneler yapılır. Yukarıda bahsedilen riskli bebeklerin doğduklarından dört hafta sonra, en geç altı hafta sonra, ilk göz muayenelerini olmaları gerekir. ROP hastalığı çıkan bebeklerin bazılarında hastalıkta düzelme görülürken, bir kısım hastada kötüleşme görülür. Günümüzde, bu hastalığın tedavisinde lazer, göz içine yapılan iğneler ve vitrektomi gibi ileri cerrahi yöntemler kullanılmaktadır

DSC_0011.JPG