2020 yılı pek çok zorluğun yanında aynı zamanda, ruh sağlığı sorunları yaşayan insanlar da dahil olmak üzere birçok ülkede ırk, cinsiyet ve etnik kökeninden ötürü yaşanan eşitsizlikleri yeniden öne çıkarmıştır. Bu tür eşitsizliklerin de tabi ki insanların ruh sağlığı üzerinde etkisi vardır. Böylesi eşitsizliklerin olduğu toplumlarda akıl hastalığı olan birçok kişi, hakları olan ve hak ettikleri tedaviyi alamamakta, aileleri ve bakım verenleriyle birlikte damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam etmektedir. Ruh sağlığı bozuk olan kişilerin yaşadıkları damgalama ve ayrımcılık, sadece o kişinin beden ve ruh sağlığını etkilemekle kalmaz, onların eğitim olanaklarını, mevcut ve gelecekteki kazançlarını, iş beklentilerini, ailelerini ve sevdiklerini de etkiler. Bu durumun böyle devam etmemesi için bu eşitsizliklerin ele alınması gerekmektedir. Bu eşitsizlikleri gidermek ve bu insanların yaşamın her alanına tam olarak katılabilmelerini sağlamak için hepimizin oynayacağı bir rol vardır. COVID 19 pandemisi, eşitsizliğin sağlık sonuçları üzerindeki etkilerini daha da vurgulamıştır. Pandemi, her yaştan insanı birçok yönden etkilemiş ve “enfeksiyon ve hastalık yoluyla, hayatını kaybedenlerin hayatta kalan aile üyelerinin yaşadığı yas yoluyla, ekonomik etkileri yoluyla ve yalnızlaşmaya yol açabilecek fiziksel mesafe nedeniyle etkilemeye de devam etmektedir.
2021 Dünya Ruh Sağlığı Günü kampanyası, insanların iyi bir ruh sağlığına sahip olmalarını sağlamak için eşitsizliğin nasıl ele alınabileceğini vurgulamak için bir araya gelip birlikte hareket etmemiz için bir fırsat sunmaktadır.
Müdürlüğümüze bağlı tedavi ve koruyucu ruh sağlığı hizmetleri alanında kamu hastanelerimizin psikiyatri bölümleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri(Çine,Didim,Söke), Aile Sağlığı Merkezleri ve özellikle dezavantajlı gruplara yönelik Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Çocuk İzlem Merkezi, Umut Yaşam Destek Merkezi hizmet vermekte olup vatandaşlarımız danışmanlık ve hekim değerlendirmesi için bu merkezlere başvuru yapabilirler.