Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır.
“Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat günü; kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.
Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir. Bu, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerini uygulama yoluyla başarılabilir. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir.
Toplum tabanlı kanser taramaları, başta Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Entegre Devlet Hastaneleri ile Aile Hekimliği birimlerinde olmak üzere tüm birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında yürütülmektedir. “Meme, Serviks ve Kolorektal Ulusal Kanser Tarama Standartları” yayınlanmış olup bu üç kanserde taramalar sürdürülmektedir. KETEM, TSM ya da Aile Hekimine başvuran veya Mobil KETEM aracından hizmet alan vatandaşlara kanser konusunda eğitim verildikten sonra taramaları yapılmakta olup tarama sonuçları pozitif veya şüpheli çıkan kişiler ileri tetkik ve tedavi amaçlı 2. Ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarına yönlendirilmektedir.
2019 yılında KETEM, TSM, ASM olmak üzere; 23.663 kadına mamografi çekilerek,40-69 yaş kadın hedef nüfusun %22,76’sına Meme Kanseri Taraması, 24.839 kadına HPV/DNA testi yapılarak, 30-65 yaş kadın hedef nüfusun %46,58’ine, Serviks Kanseri Taraması ve 31.255 kişiye GGK testi yapılarak 50-70 yaş kadın erkek hedef nüfusun %23,22’sine Kolorektal Kanser taraması yapılmıştır. Kanser tarama çalışmaları kapsamında 55 meme, 1 serviks ve 4 kolorektal olmak üzere toplamda 60 kişi kanser teşhisi almıştır.
Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir.
Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; her üç kanser türünde tarama çalışmalarına hız kesmeden devam edilmesi ve daha da yoğunluk verilmesi gerekmektedir.
Başta emeği geçen tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Entegre Devlet Hastaneleri çalışanlarımıza, tarama çalışmalarında bizlere destek veren Aile Hekimlerimize, Aile Sağlığı Çalışanlarımıza ve gerek Kanser Tarama Programı dâhilinde başlattığımız gerekse Mobil KETEM çalışmaları kapsamında yürüttüğümüz kanser tarama çalışmalarında özveri ile çalışan, bizlerden desteğini esirgemeyen, bunu sadece bir görev olarak görmeyip gönülden yapılan bir eyleme dönüştüren tüm KETEM ekibine ve bütün sağlık personelimize teşekkür ederim.
Kanser Taramaları Ödül Töreni
Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Osman AÇIKGÖZ başkanlığında, Başkanlarımız, Başkan Yardımcılarımız, İlçe Sağlık Müdürlerimiz, Aile Hekimlerimiz, Aile Sağlığı Çalışanlarımız, Sağlık Evi Ebelerimiz ve KETEM personellerimizin katılımıyla Aydın İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda saat 15.00’da “Kanser Taramaları Ödül Töreni” gerçekleştirilmiştir.
Meme Kanseri Taramalarında 2018 yılında bir yıllık hedef nüfusa göre:
İlçe bazında;
- %66,4 oranla 1. olan Buharkent İlçe Devlet Hastanesi,
- %47,4 oranla 2. olan Sultanhisar İlçe Devlet Hastanesi,
- %40,7 oranla 3. olan Karacasu Toplum Sağlığı Merkezi,
Aile Hekimliği Birimleri bazında ;
- %47,10 oranla 1. olan Buharkent 003 Nolu Aile Hekimi Dr. Hamdi ACUN
- %46,40 oranla 2. olan Koçarlı 006 Nolu Aile Hekimi Dr. Şakir BOZDAĞ ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe Neşe BULUT
- %40,97 oranla 3. olan Efeler 002 Nolu Aile Hekimi Dr.İlker ALKIŞ ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe Ayşe ALKIŞ
Serviks Kanseri Taramalarında 2018 yılında bir yıllık hedef nüfusa göre:
İlçe bazında;
- %69,9 oranla 1. olan Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü
- %63,8 oranla 2. olan Köşk İlçe Devlet Hastanesi
- %61,3 oranla 3. olan Karpuzlu İlçe Devlet Hastanesi
Aile Hekimliği Birimleri bazında;
- % 66,6 oranla 1. olan Çine 12 Nolu Aile Hekimi Dr. Mustafa AKAR ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe Hülya AKIN
- % 65,80 oranla 2. olan Köşk 008 Nolu Aile Hekimi Dr.İlhan ÇAM ve Aile Sağlığı Çalışanı Hemşire Nevin ÖZKAN
- %60,51 oranla 3. olan Söke 019 Nolu Aile Hekimi Dr.Serap DEMİREL ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe Gülşah KOZACI
Kolorektal Kanser Taramalarında 2018 yılında bir yıllık hedef nüfusa göre:
İlçe bazında;
- %56,9 oranla 1. olan Köşk İlçe Devlet Hastanesi
- %48,2 oranla 2. olan Karpuzlu İlçe Devlet Hastanesi
- %41,2 oranla 3. olan Kuyucak İlçe Devlet Hastanesi
Aile Hekimliği Birimleri bazında ;
- %117,3 oranla 1. olan Germencik 012 Nolu Aile Hekimi Dr. Berrin YAZICI ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe Canan URUŞ
- %111,9 oranla 2. olan Köşk 009 Nolu Aile Hekimi Dr. Hayrettin TÜTÜNCÜ ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe, Ayşe KARABACI
- %109,2 oranla 3. olan Koçarlı 006 Nolu Aile Hekimi Dr. Şakir BOZDAĞ ve Aile Sağlığı Çalışanı Ebe Neşe BULUT
2019 yılında KETEM’lerde (Efeler, Nazilli, Söke) 23.663 kadına mamografi çekimi yapılırken, Efeler KETEM’de 5.524, Mobil KETEM’de 11.238 kişiye Meme kanseri Taraması için mamografi çekimi yapılmıştır. KETEM’lerimiz içinde en özverili çalışan Efeler KETEM’e
Sağlık Evi Ebeleri bazında;
- Efeler Yılmazköy Sağlık Evi Ebesi Menekşe KAYGÜL,
- Kuyucak Gencelli Sağlık Evi Ebesi Birgül KARADAĞ’a
Teşekkür belgeleri verilmiştir.